Svetloba oziroma razsvetljava ima v našem življenju prav poseben namen in brez nje si verjetno sploh ne bi znali zamišljati življenja. Je pa res, da na žalost to vidimo in občutimo šele takrat, ko ostanemo brez razsvetljave. Pred tem nam je vse samoumevno. Med izjemno priljubljeno obliko umetne razsvetljave sodi tudi tako imenovana LED razsvetljava. Ta je priljubljena skorajda na vseh področjih. LED svetila tako lahko opazimo na domovih, na delovnih mestih in nenazadnje tudi v večjih industrijskih obratih. V nadaljevanju se bomo osredotočili predvsem na slednje. Pogledali si bomo, zakaj je v industriji pomembno ter obenem pametno uporabljati LED razsvetljavo.

Pravilna LED razsvetljava zagotovi primerne pogoje

Znano je, da je LED razsvetljava izjemno priljubljena tudi v industriji. Če je namreč na teh mestih pravilno nameščena, potem zagotavlja primerne pogoje za delo, predvsem pa izjemno varnost, ki nam jo na primer druga svetila ne morejo ponuditi. Vemo, da velika podjetja na leto potrošijo veliko denarja za razsvetljavo. Če malce bolj razmislijo, kaj hitro ugotovijo, da se jim najbolj splača LED razsvetljava, ki pa ji lahko dodamo še nekaj dodatnih rešitev.

LED razsvetljava za znižanje stroškov

LED razsvetljava se ponaša s številnimi prednostmi. Ena od najbolj pomembnih prednosti je vsekakor znižanje stroškov. Za LED svetila namreč velja, da so izjemno varčna. Tako porabijo le malo elektrike. Če bi na primer v teoriji prav vsa svetila zamenjali z LED svetili, bi ugotovili, kako veliko denarja bi pri tem lahko privarčevali. Poleg vsega pa za LED svetila velja tudi to, da jih odlikuje izjemno dolga življenjska doba. Raziskave so pokazale, da taka svetila lahko delujejo tudi do 100 000 ur. To pa ni malo, kajneda? To v praksi tudi pomeni, da nam ni potrebno vsak dan zamenjevati svetilk, kar je za večina podjetij oziroma industrijskih obratov prav navadno, če ne uporabljajo priporočene LED razsvetljave. V končni fazi pa to vsekakor pomeni manj dela in tudi manj strokov ter še kaj bi se našlo kot posledica.

LED razsvetljava lahko zagotavlja izjemno kakovost

Strokovnjaki vedo povedati, da nam lahko industrijska LED razsvetljava zagotavlja izjemno kakovost. Pomembna je predvsem, ker njena svetila ne oddajajo tako imenovane IR svetlobe, obenem pa vemo, da oddajajo zgolj zanemarljivo UV svetlobo. Kot take jih lahko uporabljamo na področjih, kjer bi sicer obe vrsti svetlobe vplivali na izdelke. To je na primer pomembno za farmacevtsko ali kozmetično industrijo, kjer so izdelki izjemno občutljivi na svetlobna dogajanja. Povsem enako pa velja tudi za živilsko industrijo. Tako tudi tu LED razsvetljava dokazano velja za eno od najbolj primernih in tudi najboljših rešitev, saj je tovrstna razsvetljava zaradi odsotnosti oddajanja določenih valovnih dolžin res povsem izjemna. Z njo namreč lahko tudi preprečimo hitro razraščanje bakterij, prav tako pa z njo preprečimo, da bi se v bližini pojavile žuželke, ki bi lahko močno ogrozile izdelke.

LED razsvetljava velja za hladen tip razsvetljave

Če se dotaknemo LED razsvetljave, potem bomo presenečeni nad dejstvom, da je taka razsvetljava povsem hladna. Energija se pri taki obliki razsvetljave namreč ne pretvarja v toploto. Tudi to je še ena od prednosti, ki jo ponuja LED razsvetljava. Ravno zato je taka razsvetljava res dobrodošla tudi v velikih industrijskih obratih. Sploh pa zato, ker pri njihovem delu že tako in tako prihaja do nastanka toplote, zato je njihove prostore ves čas potrebno tudi primerno hladiti. Prostore na veliko tako ogrevajo že sami stroji, kaj bi bilo šele, če bi jih ogrevale še luči. Za taka svetila je značilno tudi to, da zelo dobro prenašajo ekstremne temperature. Zato jih lahko namestimo prav povsod, tudi v hladilnike ter podobne prostore, kjer so temperature res ekstremne. Mraz in vročina jim sploh ne škodita. In to je še ena od številnih prednosti, s katerimi se lahko pohvalijo tovrstna svetila.

Še kup dodatnih rešitev

Veliki industrijski obrati in tudi ostali prostori pa lahko še dodatno privarčujejo na račun LED razsvetljave. Ta razsvetljava se lahko namreč napelje tudi preko napajanja sončnih celic. Obenem lahko poskrbijo tudi za to, da taka svetila ne svetijo ves čas. Za to se na njih splača namestiti reflektorje. Tako svetila svetijo samo takrat, ko je to potrebno.