Se je vir svetlobe v vaši luči iztrošil in ste ostali v temi? Potrebno bo kupiti novega, pri čemer pa lahko mimogrede udarite mimo – na polici v trgovini bodo namreč druga poleg druge zložene žarnice, sijalke in led svetila, kar vas lahko hitro zmede glede tega, kaj pravzaprav potrebujete.

Najbolje se je ravnati po stari “žarnici”
Ko luč ugasne in potrebujete novo, običajno nimate več shranjene embalaže od stare “žarnice”, ki bi vam postregla z vsemi podatki, zato je najbolje, da stopite na lestev in iz svetila odstranite iztrošeni vir svetlobe. Z njega si lahko zabeležite podatke, ki jih boste morali poiskati v trgovini ali v spletni prodajalni. Prav tako si zabeležite nekatere druge lastnosti.
 
1. Oblika in velikost
Kadar se led svetila uporabljajo znotraj zaslonov, torej estetsko oblikovanih luči, moramo poskrbeti, da bodo primerna za prostor, ki je na voljo. V ploščato luč namreč ne boste mogli vstaviti led svetila oziroma led “žarnice”, ki je napihnjena kot balon. Oblika in velikost sta označeni s črko in številko, najbolj enostavno pa je, da si oboje zapomnite po videzu. Staro “žarnico” položite na dlan in jo po velikosti primerjajte z njo, obliko pa si zapomnite glede na to, kje in kako velik je prosojni del, kje in kako velik je del z zračnimi režami ali s plastiko.
 
2. Vrat led svetil
Nekatere led “žarnice” imajo klasičen vrat, ki se privije v grlo luči, pri čemer je treba poznati njegov premer. Ne obstajata samo širok in ozek vrat, temveč je več različnih, zato si s stare “žarnice” zabeležite številko, ki sledi črki E – ta označuje premer.
Kadar se led svetila vstavijo v luč s pomočjo dveh igel, si zabeležite številko, ki sledi črki U.
 
3. Svetilnost
Pri klasičnih žarnicah smo si znali predstavljati, koliko svetlobe pomeni na primer 60 W. Led svetila pa so po moči skromnejša zato se soočamo z nižjimi številkami, kjer oznako moči v W v mislih težko pretvorimo v lumne. Prav zaradi tega je na embalaži običajno podan podatek, kakšni svetilnosti stare, klasične žarnice ustrezajo posamezna led svetila. Podatek 1.100 lumnov je marsikomu nedojemljiv, zato je pripisano, da je to primerljiva svetilnost s staro 75 W žarnico.
 
4. Barvna temperatura
Temperatura se označuje v K. Svetloba je lahko mehka in rumenkasta, kar nas bolj sprosti, nevtralno bela in s tem primerna za delo, ali pa hladno modra in s tem najboljša za branje oziroma najbolj podobna dnevni svetlobi. Nižje številke predstavljajo toplo svetlobo (2.700 K), srednje belo (3.500 K), višje hladno modro (5.000 do 6.500 K).