Vsak prostor potrebuje določeno svetilo, ki je izbrano predvsem na podlagi tega, zakaj ga bomo uporabljali. Ne glede na namembnost njegove uporabe pa je v prvi vrsti najbolj pomembno to, da nam osvetlitev, ki jo izberemo, kakovostna tako za naše delovno kot tudi bivalno okolje. V zadnjem času smo lahko priče izjemno hitremu širjenju ter razvoju LED tehnologije, ki nam na področju razsvetljevanja prostorov, tako notranjih kot tudi zunanjih, omogoča najštevilčnejše rešitve. Preden pa se odločimo za nakup takih svetil, pa se moramo vsekakor soočiti tudi z njihovimi številnimi lastnostmi, ki kažejo na to, da so verjetno najbolj odlična izbira, ki nam jo v tem trenutku ponuja trg.

LED svetilke in njene lastnosti, ki ji omogočajo izjemne prednosti

Na začetku naj osvetlimo, kaj v resnici označuje kratica LED. Ta izhaja iz angleškega jezika, in sicer iz besedne zveze Light Emitting Diode. Kratica torej označuje električni element, in sicer diodo. Vemo, da ta element pod posebnimi pogoji oddaja svetlobo. Za LED tehnologijo je že na splošno značilno, da ima povsem druge lastnosti ter značilnosti, ki jih imajo svetila, ki smo jih poznali pred uvedbo tovrstnih svetil z oznako LED. Tovrstna tehnologija nam tako v naša življenja prinaša številne nove lastnosti svetil. Pri tem pa strokovnjaki kupce opozarjajo, da morajo pri nakupu LED razsvetljave natanko vedeti, zakaj jo bodo uporabljali. Vsako LED svetilo namreč ni primerno za vsak namen. Če LED svetila primerjamo s klasičnimi oblikami svetil prvo razliko opazimo že pri tem, da je LED razsvetljava lahko dvakrat svetlejša. V primerjavi z žarnicami, ki imajo žarilno nitko, pa je lahko celo do šestkrat svetlejša.

LED svetlila in njihova življenjska doba

Prva velika prednost LED razsvetljave je ta, da življenjska doba njenih svetil lahko doseže tudi do 50.000 ur, to pa je okrog 12 let. Pri tem moramo upoštevati še podatek, da bi morala taka svetilka svetiti vsaj polovico dneva. Če življenjsko dobo LED svetila na primer primerjamo z žarnico z žarilno nitko, ima LED svetilo kar do 40-krat daljšo. Posledično LED razsvetljava velja za nekoliko dražjo, kar pa je povsem upravičljivo. Na dolgi rok pa vsekakor privarčujemo kar nekaj denarja.

Svetilnost LED svetilk

Pri nakupu oziroma izbiri LED sijalke je še posebej potrebno paziti na njeno svetilnost, ki je veliko bolj pomembna kot pa njena oblika. Svetilnost tovrstnega svetila nam pove, koliko električne energije bo porabila in ne kakšna bo njena količina svetlobe, tako kot bi marsikdo med kupci povsem napačno sklepal. Svetilnost modernih oziroma sodobnih svetilk označuje t. i. lumen, ki se okrajšano napiše lm. Tega nikakor ne moremo izraziti v vatih. Svetilnost je namreč odvisna od učinkovitosti svetila. Raziskave pa vseeno dajo vedeti, da so klasične žarnice sevale 15 lumnov, in sicer za vsak var električne energije. Tako si lahko na podlagi tega podatka kar sami izračunamo oziroma lumne pretovorimo v vate. Naj samo za primer navedemo, da 25 vatov pomeni 375 lm.

Barvna temperatura

Ko se odločamo za nakup LED svetila oziroma sijalke, je za nas pomembna tudi barvna temperatura. Naj povemo, da LED razsvetljava omogoča najboljše nastavitve temperature barve med svetili. Barve, ki so toplejše, poskrbijo za to, da so ljudje veliko bolj umirjeni in tudi sproščeni. Hladne barve svetlobe pa so veliko bolj primerne za učilnice, konferenčne sobe, pisarne ter podobne prostore, saj nam omogočajo, da se lahko popolnoma osredotočimo na svoje delo.

Ko govorimo o barvni temperaturi, pa nikakor ne smemo tudi mimo t. i. indeksa prikaza barv. Ta loči LED svetila na boljša in dražja ter na tista, ki so nekoliko bolj poceni. Tovrstni indeks se označi s kratico CRI. Če na primer kupujemo LED svetilke za prostore, kot so na primer kuhinje, dnevne sobe ter podobno, potem je najbolje, da CRI presega vsaj 80. CRI, ki je veliko višji od omenjenega, pa je predvsem primeren za osvetljevanje umetniških predmetov, omar, v katerih imamo spravljena tudi oblačila, površin, ki so namenjena poslovnemu delu ter tudi za osvetljevanje ogledal v naših kopalnicah.

LED svetila so našemu okolju zelo prijazna

Naštetih je bilo že kar nekaj izjemnih prednosti, s katerimi se ponaša LED razsvetljava. Ena od mnogih pa je tudi ta, da je ta oblika razsvetljave nadvse prijazna za naše okolje, na katerega bo potrebno vse bolj paziti.

LED svetila so prijazna za naše okolje zaradi najštevilčnejših razlogov. V prvi vrsti je izjemnega pomena podatek, da LED svetila ne vsebujejo živega srebra, ki je zelo značilen za kompaktne fluorestenčne svetilke. LED svetila so tudi povsem kompatibilna z RoHS, to je posebna direktiva. Vemo, da je živo srebro še kako zelo škodljivo za nas in tudi za naše okolje.

LED razsvetljava oziroma njena svetila pa imajo tudi veliko manjšo porabo električne energije, sploh če jih primerjamo z nekaterimi ostalimi svetili. To v praksi pomeni, da zmanjšujejo izpust ogljikovega dioksida v naše ozračje.

Še nekaj pomembnih lastnosti:

Veliko je bilo že povedanega o tem, kako zelo vrhunska je LED razsvetljava, še posebej pa zato, ker se ponaša s toliko prednostmi, ki jih klasične oblike svetil zagotovo nimajo. Za LED svetila je dokazano znano tudi to, da niso nikakor občutljive na nizke temperature in niti ne na vlagi. Četudi taka svetila zelo pogosto prižigamo ter ugašamo, jim to nikakor ne zmanjšuje njihove življenjske dobe. Ko jih vklopimo, pa zasvetijo s polno svetilnostjo. Tako jih ni potrebno ogrevati na t. i. delovno temperaturo. Z njimi se tudi ne moremo opeči. Oddajajo namreč veliko manj toplote kot druga klasična svetila.

LED razsvetljava nam na trgu ponuja svetila v številnih barvah oziroma barvnih odtenkih. Taka lahko osvetljujejo prostore v različnih barvnih tonih. Poleg tega pa so še veliko bolj obstojne kot vsa druga svetila na trgu, saj ne vsebujejo delov iz stekla.

LED razsvetljava je najboljša izbira

Kljub temu da smo navedli že dovolj utemeljitev, zakaj izbrati LED svetila, pa naj še enkrat izpostavimo najbolj pomembne prednosti, ki nas še bolj spodbudijo k nakupu. V prvi vrsti nam torej LED razsvetljava in njeni produkti omogočajo velik prihranek pri električni energiji. V nadaljevanju pa vemo, da imajo zelo dolgo življenjsko dobo, kar omogoča tudi prihranek pri strošku, ki si ga naredimo zaradi pogostega menjavanja žarnic. Zanje je značilno tudi to, da nam omogočajo tudi veliko hladnejše delovanje, LED svetilke pa lahko tudi ustrezno recikliramo. Med svojim delovanjem ne oddajajo nobenih strupenih snovi. Pohvalijo se lahko tudi z zelo privlačnim videzom oziroma dizajnom.