ULIČNA

LED svetila

LED svetila za ulično razsvetljavo so sestavljena iz svetlečih diod. Uporabljajo se  pri razsvetljavi cest in ulic.

Prednost teh svetil za ulično razsvetljavo je, da so svetila okolju prijazna, saj porabijo zelo malo električne energije. Te diode pomagajo povečati odpornost svetila in povečajo njihovo življenjsko dobo. Ulična svetila so primerna za vse vremenske razmere, saj se  diode ne segrevajo ali zmrzujejo. Diode, ki jih uporabljamo za  ulična svetila, enakomerno porazdelijo svetlobo in pokrijejo veliko večji del, kot običajna ulična svetila.

So zelo enostavna za uporabo, pripomorejo k boljši vidljivosti in posledično tudi varnosti. Uporaba LED uličnih svetil močno zmanjšajo stroške servisa in vzdrževanja.

Katalog uličnih svetil

Preklopite na LED svetila

Kljub temu, da je svetloba bistvena za človekovo življenje, se umetnim virom svetlobe, torej razsvetljavi, pogosto premalo posvečamo. Če nas ta zanima, je tako predvsem zaradi stroška, ki nam ga prinaša. In ta zagotovo ni majhen. Po ocenah naj bi razsvetljava domov, poslovnih in industrijskih objektov, ulic in mest porabila kar 12 odstotkov vse električne energije, ki nam je na voljo. Vendar stroški še zdaleč niso edini razlog, zakaj naj bi se uporabljala LED žarnice za razsvetljavo – ta prinaša tudi druge pozitivne učinke.

Led svetila so najbolj varčna

V gospodinjstvu lahko s tem, ko pričnemo uporabljati izključno LED svetila, prihranimo okoli 100 evrov na leto samo pri računih za elektriko. Ta vsota pa je seveda veliko višja pri poslovnih, industrijskih in komercialnih stavbah ter ulični mestni razsvetljavi, kjer ocene pravijo, da lahko s “preklopom” na led svetila privarčujemo tudi od 50 do 70 odstotkov.
Podatek ni zanemarljiv, kajti energijske potrebe v svetu iz leta v leto naraščajo, zato so možnosti za zniževanje porabe še kako potrebne. Porast porabe svetovne energije med letoma 2014 in 2020 se ocenjuje na 18 odstotkov. Si lahko predstavljate, koliko novih načinov pridobivanja električne energije to prinaša, in kaj to pomeni v obliki posegov v okolje? Nove elektrarne, ki spreminjajo svet, ga tudi uničujejo – še zlasti pa to velja za tiste, ki kot gorivo uporabljajo neobnovljive vire (kot naša termoelektrarna v Šoštanju).

LED svetila in Ekologija

Poleg tega, da skrbimo za okolje z manjšo porabo energije, nam svetila pomagajo nanj paziti tudi na druge načine. Kako? Ta svetila imajo dolgo življenjsko dobo in svetijo tudi do 50.000 ali celo 100,000 ur, kar pomeni, da je potrebno izdelati manj svetilnih proizvodov, pri katerih se uporabljajo škodljive snovi. Te “žarnice” imajo tu prednost še v tem, da ne vsebujejo svinca. Prav tako velja poudariti, da je led svetila mogoče skoraj v celoti reciklirati. In še nekaj je pomembno: led svetila na oddajajo IR in UV svetlobe, s čemer bi vplivala na okolje.
Kaj pa ogljični odtis, o katerem ravno tako radi govorimo? Uporaba varčnih svetil pomaga, da z znižanjem porabe (iz nečistih virov) in proizvodnjo ter reciklažo odtis znižamo za kar 50 odstotkov ali še več.

LED svetila: Svetlobna onesnaženost

Zunanja LED razsvetljava se smatra za onesnaženost okolja in vpliva predvsem na živali. Ta svetila imajo prednost pri klasičnih uličnih svetilkah, saj svetijo zgolj navzdol, prav tako pa ne privabljajo žuželk v tolikšni meri kot svetilke, ki oddajajo tudi UV svetlobo.